ATLARDA SANCI CERRAHİSİ
Atlarımızın çoğu rahatsızlıklarından biridir SANCI.Hatta en önemli ve sık rastladığımız bir olaydır.Sancıdan birçok atımızı da kaybetmişizdir.Peki NEDEN?Bağırsak düğümlenmesi !!! Zaten yapılabilecek hiçbir şey yok.Eğer bağırsak düğümlenmesi ise atımız ölür;gibi söylentileri duyabiliyorum.
Öyle mi?
Hayır öyle değil….Madalyonun bir de öteki yüzü var.
Atlarda sancı cerrahisi!!! Tarihçesini araştırmamakla birlikte, ortağım Samet 1999 yılında Almanya’da Hannover at kliniklerine gittiği zaman sancılanan atları ameliyata aldıklarını ve başarılı olduklarından bahsederdi.20 yıla yakın bir süre geçmiş,o zamanlar Almanlar yapar demiştik.Bu zaman diliminde kim bilir ne kadar safkan sancıdan yaşamını yitirdi.Bunların arasında bildiğim o kadar çok değerli safkan var ki;isimlerini burada paylaşamam.(etik olmaz)Bunların arasında Türk yarış atçılığına ve yetiştiriciliğine yön verebilecek birçok safkan da vardı.
Artık sancılanan atlarımız ölmesin, sancılandıkları zaman onlara bir takım ilaçlar yapmadan önce Veteriner Hekiminize danışmanızı tavsiye ederim.Onlar da çözemedikleri durumlarda, atları sancı cerrahisi uzmanlarına sevk etmelilerdir.
Sancı cerrahisine alınmadan önce atlar bazı muayenelerden geçirilir. Bunlardan en önemlisi rektal muayene ve abdominal ultrasonografidir. Bunların teknik kısımlarını yazarak kafanızı karıştırmayacağım.Operasyona karar verildikten sonra,atlar genel anestezi altına alınarak karın bölgesi açılır.Sorunun kalın veya ince bağırsaklarda mı olduğu tespit edilir.Sorunun yeri tespit edildikten sonra ise, sorununun tıkanma,kendi etrafında dönme,bağırsakların iç içe girmesi veya patolojik yer değişiklikleri mi olduğu anlaşılır.Tanı tam anlamıyla konulduktan sonra çözüme geçilir.Bağırsakların boşaltılması,beslenememiş bağırsak dokularının kesilip atılması ve canlı dokuların birbirine bağlanması,yada bağırsak pozisyonlarının düzeltilerek doğru yerlerine konulması ile çözüme bir adım daha yaklaşılır.
Burada operasyondan daha önemlisi atın operasyon öncesi ve sonrasıdır. Sancısı bir saat içerisinde çözülemeyen bir at,eğer durumu operatif ise en geç 4-6 saat içinde operasyona alınmalıdır.Operasyon sonrası ise operasyona ne kadar erken alındığı ve operasyonun ne kadar başarılı geçtiği ile alakalıdır.Ameliyat sonrası yoğun bakım ilk iki hafta çok önemlidir.Bunu da atlattıktan sonra atımız tekrar eski hayatına dönebilir ve kaldığı yerden devam edebilir.
Bu yazımda dikkat çekmek istediğim konu atlarımız bizim için çok değerlidir.”Hepimiz onların üstlerindeyiz. Onlar olmaz ise biz yokuz”(Pirimiz Babür CARİOĞLU derdi, kendisini rahmetle anıyorum)Onları bağırsak düğümlenmesi diyerek ölüme terk etmeyelim;bir şans daha verelim.
Kalın sağlıcakla……