UZAMIŞ GEBELİKLER
Kısraklarda normal doğum süresi 335 gün civarındadır, onbeş gün öncesi veya sonrası normal kabul edilir.Eğer bu süre 360 günü geçerse buna uzamış gebelik diyebiliriz. Uzamış gebelikler çoğu yetiştiricinin başına gelmiştir.Yetiştiriciler için biraz stresli geçer bu süreler.Taylar genellikle çok büyük veya olgunlaşmamış olabilirler. Uzamış gebeliklerde taylardaki anormallikleri tespit etmek için ultrason muayenesinden yararlanılabilir. Doğumların gecikmesi kesinlikle normal kabul edilmemeli ve kısraklar gözlem altında bulundurulmalıdır.
Uzamış gebeliklerin oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir.Bu olayın alışılmışın dışında küçük uteruslu kısraklarda gebeliğin ilk zamanlarında gebe kısrak gonadotropinlerinin salgılanmasında gecikme olması sonucu oluşabileceği düşünülmektedir. Eğer bu düşünce doğruysa olgunlaşmamış tayların dünyaya gelmesi olasıdır. Başka bir görüş ise ilkinin tam tersine gebeliğin sonuna doğru bazı olayların oluşumunda kesinti oluşması sonucu meydana gelebileceği.Bununla birlikte çayır toksitesi gebeliğin normal hormonal sistemine etki ederek uzun gebeliklere neden olabilir.
Bunun sonunda sorunlu taylar doğabilir. Eğer gebelikler 360 günü geçerse tayın fötal olgunluğunu kontrol etmek gerekir.Tayların olgunlaşmasında endojen kortikosteroidlerin payı büyüktür.Tay oluşumu normalse doğumun oluşabilmesi için müdahale edilebilir. Kısrakta deksametozona karşı kontraendikasyon yoksa günde 100 mg iv dexametazon beş gün boyunca verilir ve doğum 2 -7 gün içinde şekillenir.
Ayrıca kortizon kullanımının yanında domperidon da kullanılabilir.Bu da kısraklarda süt üretimini uyararak doğumu başlatır. Sonuç olarak bu tip sorunlarla karşılaşan yetiştiricilerin dikkatli olması ve Veteriner Hekimlerden yardım alması gerekmektedir.
Unutmayalım ki, bir yıla yakın bir beklemenin sonucunu güzel bir şekilde alabilelim…